De vanligaste ögonsjukdomarna


Ögonsjukdomar och nedsatt syn kan komma både snabbt och smygande. Genom regelbundna synundersökningar har du god chans att upptäcka nya synfel och tecken på ögonsjukdomar. Hos oss ingår en ögonhälsokontroll i den ordinarie synundersökningen för alla över 40 år eller vid behov.

En synundersökning kan berätta mer om din ögonhälsa än enbart hur bra du ser. Under undersökningen kan optikern se tecken på vanliga ögonsjukdomar och förändringar som exempelvis grå starr (katarakt), glaukom (s.k. grön starr) och i vissa fall även tecken på diabetes. Många sjukdomar kan behandlas om de upptäcks i tid. Därför rekommenderar vi att man besöker sin optiker regelbundet, gärna årligen. Detta är extra viktigt om man är över 40 år. Optikern kommer remittera till ögonläkare vid behov.

Här förklarar vi de vanligaste ögonsjukdomarna.Grå starr (katarakt)

Grå starr är en förändring som hör till det normala åldrandet och innebär att ögats lins blivit grumlig vilket ger suddig och dimmig syn.

Läs mer om grå starr >

Grön starr (glaukom)

Grön starr (glaukom) är en allvarlig ögonsjukdom som påverkar synnerven och som gradvis försämrar synen och kan ge synfältsbortfall.

Läs mer om grön starr >

Gula fläcken

Åldersförändringar i gula fläcken kallas även makuladegeneration och är ett tillstånd som påverkar synskärpan. Risken att drabbas är större ju äldre du är. Förändringarna i gula fläcken finns som två typer: torr och våt.

Läs mer om förändringar i gula fläcken >