Solglasögon

Tips vid val av solglasögon

Boka tid

Så väljer du rätt solglasögon

Förutom att solglasögon är en snygg accessoar som förstärker din stil, så är den viktigaste funktionen att skydda dina ögon mot den skadliga uv-strålningen. Vi tipsar dig om vad du kan tänka på när du väljer solglasögon, för bästa komfort och UV-skydd.

 

1. Tänk på storleken

Många väljer solglasögon efter design och utseende, vilket inte behöver vara fel. Men för att skydda ögonen på bästa sätt är det bra välja en design som innebär att man stänger ute så mycket solljus som möjligt. Ju större bågar, desto mer skydd. Små bågar må vara snyggt, men de släpper in mycket ljus uppifrån och på sidorna vilket kan vara störande och ge mindre skydd. Dessutom skyddar stora solglasögon också bättre den tunna och känsliga huden runt ögonen.

2. Säkerställ bra glaskvalitet med fullt UV-skydd

Se till att dina solglasögon är CE-märkta, vilket innebär ett bra skydd mot både UVA- och UVB-strålning. Alla solglasögon hos oss på Smarteyes är CE-märkta och har 100% UV400-skydd. Det gäller både om du köper solglasögon med slipat glas och utan.

3. Utgå från dina vanor och behov

Genom att anpassa dina solglasögon efter hur du spenderar tid i solen kan du underlätta för dina ögon och få ett mer bekvämt seende. Kanske spenderar du mycket tid på havet, arbetar mycket i trädgården eller sportar utomhus? Prata med personalen i butiken, som kommer guida dig till de olika glas och tillval som finns för att göra dina solglasögon anpassade efter hur just du spenderar tid i solen. Bra att tänka på är att det inte bara är sollinsen som anpassas efter hur du spenderar tid i solen, även slipningen av glaset kan anpassas efter dina vanor. 

Behovsanpassade solglasögon

Om du spenderar mycket tid vid havet

Spenderar du mycket tid på havet är ett polariserande glas att rekommendera, eftersom det filtrerar bort störande blänk och reflexer från vattnet i högre utsträckning.

Växelvis inne och ute

Växlar du mellan att vara utomhus och inomhus, eller mellan skugga och sol, kan fotokromatiska glas vara bekvämt. De mörknar i solljus och blir klara inomhus, vilket innebär att du inte behöver ta av och på solglasögonen när du till exempel går i butiker. Vår moderna fotokromatiska behandling växlar snabbt mellan mörkt och ljust vilket gör dem både smidiga och bekväma att använda.

När du sportar utomhus

När du sportar utomhus behöver du solglasögon som sitter bra, som inte glider ner när du svettas och som inte immar igen när du blir varm. Vi har ett unikt sortiment sportbågar med olika linser anpassade efter olika sporter. 

Välj färg på glaset

Du har även möjlighet att välja olika färg på din sollins samt hur mörka du önskar dem. Olika färger påverkar hur din omgivning ser ut och du kan uppleva att olika färger ger dig mer eller mindre bekvämt seende. Hos oss väljer du bland 20 färger, från klassiskt grått och brunt till poppiga färger som rosa eller duofärgade toner som till exempel övergår från grönt till rosa.

 

Nya solglasögon börjar med en synundersökning

Boka tid hos våra legitimerade optiker redan idag. Vi hjälper dig till bästa möjliga syn samt att välja rätt båge efter dina behov.

Kundtjänst

Vår kundtjänst är öppen vardagar 9-18 och lördagar 9-14.

0775-70 71 00

0775707100

© Smarteyes 2023