Börjar du känna att armarna inte räcker till? I 40-årsåldern märker många av oss att det blir svårare att fokusera och se klart på nära håll, samt att skifta fokus mellan seende på långt och nära avstånd. Presbyopi, eller ålderssynthet som det också kallas, drabbar nästan alla och är fullt normalt. Presbyopi korrigeras enkelt med läsglasögon eller olika typer av progressiva glasögon, läs vidare nedan om vad som händer i ögat vid ålderssynthet samt vilken hjälp som finns att få.

Vad händer i ögat?

Linsen i ögat hjälper till att bryta ljuset som kommer in i ögat och föra det vidare till näthinnan. Beroende på om du fokuserar på nära eller långt avstånd, anpassas linsen och ändrar form för att du ska få ett skarpt seende på olika avstånd.  När vi blir äldre blir linsen stelare och förlorar sin elasticitet. När detta händer får vi svårare att fokusera på föremål på nära håll samt att växla fokus mellan långt och nära avstånd.

Läsglasögon kan vara lösningen

Ett par läsglasögon är en enkel lösning på problemet och hjälper dig se klart och tydligt på nära håll. Läsglasögon kan, beroende på ditt synfel, vara slipade med antingen plusstyrkor eller minusstyrkor. 

Alternativ till läsglasögon

Klassiska läsglasögon slipas i en styrka över hela glaset, anpassat efter det avstånd du vanligtvis läser på. Det är för många en bekväm och bra lösning. Det finns dock andra alternativ, som kan vara bra om du vill ha större frihet i att kunna läsa och se skarpt även på fler avstånd:

Progressiva glasögon

Progressiva glasögon är en bra lösning för dig som även behöver korrigering för avståndsseende. Det kan också vara ett smidigt alternativ för dig som behöver läsglasögon men som vill slippa ta av och på dem när du skiftar fokus mellan nära och långt avstånd. Med progressiva glasögon ser du klart på både nära och långt håll, genom att glaset har olika styrkezoner inbyggt i ett och samma glas. Läs mer om våra progressiva glas.

När- eller rumsprogressiva glasögon

Med läsglasögon ser du tydligt på ett bestämt avstånd. Men läser du på samma avstånd när du läser en bok, tittar på mobilen eller arbetar framför datorn? Antagligen inte. Då kan ett så kallat närprogressivt glas vara en bra lösning, vilket ger skärpa på. Läs mer om olika typer av när- och rumsprogressiva glas >

Kontaktlinser

Ålderssynthet går även att korrigera med multifokala (progressiva) kontaktlinser, dvs linser som har olika styrkor för avstånds respektive närseende. Ett alternativ kan också vara att använda en kontaktlins för närseende på ena ögat och en kontaktlins för avståndsseende på andra ögat. Vad som fungerar bäst för dig beror på ditt synfel och din allmänna ögonstatus. Under synundersökningen kommer din optiker hjälpa dig att guida dig i vad som passar bäst i just ditt fall. Läs mer om våra progressiva kontaktlinser >

Boka tid för synundersökning

Boka tid