Solglasögon är ett fantastiskt sätt att uttrycka din personliga stil. Trenderna för 2022 erbjuder något för alla - oavsett om du vill sticka ut ur mängden eller föredrar en mer klassisk och diskret look.

Förutom att skydda ögonen mot solens starka strålar, är solglasögon en självklar accessoar som förstärker din stil i vår. Säsongens trender erbjuder något för alla. Å ena sidan ser vi djärva former, färger och mönster som inte går obemärkt förbi. Å andra sidan är ikoniska solglasögon i retroformer och mindre bågar hetare än någonsin.  

– Vi ser ett brett utbud av olika stiluttryck både för den som vill ha distinkta oversize-solglasögon i experimentella former, och för den som föredrar de mer klassiska stilarna, berättar Pernilla Algede, Creative Director på Smarteyes designavdelning.

- En av de hetaste trenderna denna säsong är färg, och du kan i stort inte göra något fel när du mixar och matchar olika färger, mönster och glas. Solbågar i transparent acetat får till exempel en helt ny dimension där du matchar med ett färgat glas, berättar Pernilla Algede, som också understryker den coola effekten av att tillföra ett svagt färgat glas i dina vanliga glasögon.


Tre soliga trender i vår

Trend solglasögon 2022 - färgstarkt

1. Färg 

Färg är en superstark trend denna säsong, och du kan praktiskt taget inte göra något fel när du blandar och matchar olika färger, mönster och glas. När det gäller solglasögon är det glasen som bär denna trend starkast – färgglada sollinser i rosa, grönt eller duofärgade glas i exempelvis aprikos och blått. 


2. Detaljer och mönster 

Mönster, iögonfallande detaljer och utmanade former - i år tar vi ut svängarna och låter solglasögonen vara accessoaren med stort A som lyfter vår stilpersonlighet. Smarteyes nya solglasögonkollektion designad av Efva Attling är ett perfekt exempel på detta med piercade bågarna, oversized modeller och extravaganta former. 


Trender solglasögon 2022
Trender solglasögon 2022 - Smarteyes

3. Ikoniska original som håller över tid 

Parallellt med den extravaganta trenden är klassikerna tillbaka. Den lilla runda solbågen i metall, minimalistisk och ren design samt naturliga färger gör comeback i vår. En trend som Oscar Jacobson och Smarteyes plockat upp i vårens nya gemensamma solkollektion. Här går färgskalan i naturliga toner som brunt och grönt och materialet är nätta metaller i guld, svart och silver.