Astigmatism är vanligt och orsakas oftast av att hornhinnan inte är perfekt rund eller sfärisk, vilket innebär att ljuset bryts på olika sätt in i ögat och ger en oskarp eller förvrängd bild. Vid astigmatism ser man oskarpt på både avstånd och nära håll, och det är vanligt att ha astigmatism i kombination med närsynthet eller översynthet. Läs vidare om vad synfelet beror på och hur man kan behandla det.

Vad orsakar astigmatism?

I ett rättsynt öga, dvs ett öga utan synfel, bryts ljusets strålar via hornhinnan och ögats lins, för att sedan samlas i en punkt på näthinnan. Vid astigmatism är hornhinnans form ojämn vilket innebär att ljuset bryts på olika sätt beroende på vart det kommer in i ögat. Tänk dig att ett rättsynt öga är runt som en boll. Ljuset bryts då på samma sätt oavsett vad det kommer in i ögat. Om ögat istället skulle vara äggformat bryts ljuset olika beroende på vart det strålar in i ögat. Resultatet blir att ljuset inte samlas till en punkt, utan istället sprids ut över flera områden på näthinnan och bilden blir därför oskarp. Beroende på vart hornhinnan är ojämn kan bilder eller linjer bli skarpa i vissa lägen men oskarpa i andra. Horisontella linjer kan till exempel vara skarpa medans vertikala linjer kan vara oskarpa. 

Astigmatism kallas ibland "bytningsfel" vilket egentligen är missvisande, då alla synfel beror på att ljuset inte bryts korrekt.

Symptom på astigmatism

Huvudvärk, trötta och ansträngda ögon och yrsel är vanliga symptom på astigmatism. Eftersom detta brytningsfel innebär att man inte ser skarp på varken avstånd eller nära håll, får ögonen aldrig möjlighet att vila utan ansträngs hela tiden då ögat ständigt försöker fokusera för att få en skarp bild. Det är därför viktigt att korrigera astigmatismen med hjälp av glasögon eller kontaktlinser.

Glasögon och kontaktlinser för astigmatism

För att hjälpa ögat att bryta ljuset korrekt används glasögon med cylinderglas eller toriska kontaktlinser. I ditt recept från din optiker anges graden av astigmatism samt i vilken riktning brytningsfelet ligger, detta anges i grader från 0 till 180. 

Synundersökning

Under en synundersökning undersöker optikern alltid om du har astigmatism eller inte. Upplever du att du ser dåligt eller att din syn har förändrats rekommenderar vi att du bokar en tid för synundersökning hos en av våra optiker. Det gör du snabbt och enkelt nedan.

 

Boka tid hos en optiker:

Boka synundersökning