Tips för dig som använder kontaktlinser

Skötselråd för linser

Tips och råd för dig som använder kontaktlinser

Så får du en bra start

Ta god tid på dig de första gångerna du ska sätta i dina linser. Även om du har fått  instruktioner av din optiker, är det viktigt att du hittar det sätt som passar dig bäst. Glöm inte att det ofta tar lite tid i att få rutin i sitt linsbärande, speciellt i att sätta i och ta ur linserna. Tveka inte att kontakta oss om du har frågor eller om du upplever besvär.

Gå på dina linskontroller

Att leva med linser ska underlätta din vardag. Det är därför viktigt att du låter våra legitimerade optiker undersöka dina ögon när vi kallar dig till din årliga synundersökning och linskontroll. På så vis kan vi hålla dig uppdaterad om det senaste, besvara eventuella frågor och framför allt – säkerställa att du har rätt linser och ett säkert linsbärande.

Så sätter du i och tar ut dina linser

I början kan det kännas svårt att lära sig sätta i och ta ut linserna. Men oroa dig inte, du lär dig fort och snart kommer det vara en naturlig del av din morgon- och kvällsrutin. Ta del av vår guide och enkla videos som visar hur du sätter i och tar ut dina linser.

Goda råd för ett bra liv med dina linser

I vattnet

Bubbelbad, badkarsbad, simhall, havet – vatten är inget hinder för dina linser. Tänk  på att inte gnugga dig i ögonen och titta bara under vatten med simglasögon. Hantera  dock inte linserna i badhusmiljö (urtagning och isättning) eftersom det finns en större infektionsrisk i denna typ av miljö.

På semestern

Du kan utan problem ta med dina linser på semester utomlands. Det är en bra idé att ta med några extra par linser samt dina glasögon. Tänk på att alltid tvätta händerna  i dricksvatten.

Vid trötthet och torra miljöer

Ögonen kan bli trötta oavsett om du använder linser eller ej. Använder du linser kan tröttheten ibland kännas mer besvärande. Även torra miljöer, eller vid mycket luftkonditionering, kan göra att ögonen känns trötta eller  torra. Du kan alltid ta ut linserna och ge dina ögon en paus eller droppa konstgjorda tårar, s.k. tårsubstitut i ögonen.

Vid allergi

Är du pollenallergiker är endagslinser att föredra. Använder du månadslinser är det därför extra viktigt med rengöring under pollensäsongen. Tänk också på att du kan behöva vila ögonen från kontaktlinser genom att använda glasögon under en period.  Om du har frågor är du alltid välkommen att ringa eller besöka oss i butik.

När du sover

För att kunna sova med linser behöver du ha en speciell anpassad lins tillpassad av en optiker, en så kallad dygnet runt-lins. Alla andra linser ska tas ut när du sover.

Mediciner

Undvik kontaktlinser vid medicinering som ger torra ögon eller kraftigt sänkt immunförsvar.

Har du frågor är du alltid välkommen att ringa eller besöka oss i butik.

Tips vid besvär

Torra ögon

Tårsubstitut (ögondroppar) fuktar och smörjer dina torra ögon och är därför bättre att använda än linsvätska och koksaltlösning. Dessa innehåller inget smörjande och fuktar inte ögat lika bra.

Röda ögon, sveda eller inflammation

Får du problem med röda ögon, sveda, plötsligt förändrad syn eller onormal ljuskänslighet bör du genast ta ut linserna. Irritation kan bero på många olika saker. Är besvären lindriga kan du avvakta till nästa dag. Kontakta oss om besvären inte är bättre. Är det akut bör du kontakta vården.

Om linserna åker ur läge

En lins kan aldrig hamna bakom ögat men den kan sätta sig på ögonvitan. Ett tips för  att få linsen på plats igen är att massera försiktigt på ögonlocket och blinka ett par gånger. Besvärar den fortfarande bör du ta ut den, tvätta med linsvätska eller koksaltlösning och sätta i den igen.

Generell irritation

Blinka några gånger eller prova att försiktigt dra linsen ut på ögonvitan, blinka och låt den glida tillbaka av sig själv igen. Känns det fortfarande inte bra, ta ut linsen  och kontrollera om linsen är felvänd, trasig eller smutsig. Är linsen smutsig rengör du den med rekommenderad linsvätska och en felvänd lins vänder du rätt. Prova sedan att sätta i den igen eller ta en ny lins. Fortsätter irritationen – besök din butik så kan din optiker hjälpa dig att hitta det som är fel.

Vid sjukdom

Undvik linser när du är förkyld eller känner dig sjuk på ett sätt som påverkar ögonen. Använd dina glasögon tills du är frisk igen.

Röda ögon, sveda eller inflammation

Får du problem med röda ögon, sveda, plötsligt förändrad syn eller onormal ljuskänslighet bör du genast ta ut linserna. Irritation kan bero på många olika saker. Är besvären lindriga kan du avvakta till nästa dag. Kontakta oss om besvären inte är bättre. Är det akut bör du kontakta vården.

Frågor vid besvär

Fråga oss gärna om du får besvär av dina linser. Vid akuta problem ska du uppsöka ögonläkare.

© Smarteyes 2024