Boka synunder­sökning

  Legitimerade optiker
  Utförliga synundersökningar
  Inkl. ögonhälsokontroll

Börja din bokning med att välja typ av undersökning:


Körkort

Behöver du synintyg för körkort bokar du en tid via telefon eller direkt i butik. Du kan tyvärr inte boka en tid här via hemsidan. Se mer information här >

 


 

Synunder­sökning hos Smarteyes

Alla våra optiker är legitimerade av Socialstyrelsen och du kan känna dig trygg med att du får en noggrann synundersökning hos oss. Vi arbetar med modern teknik och tillsammans går vi igenom dina behov och önskemål. En synundersökning tar vanligtvis ca 30 min.

Så går en synundersökning till

Förundersökning

Undersökningen börjar med en förundersökning där vi får en indikation på ditt eventuella synfel. Vid behov mäter vi även trycket i ögat. Om du har glasögon sen innan mäter vi upp styrkorna på dessa för att kunna jämföra med det resultat optikern kommer fram till under synundersökningen. 

Är du över 40 år eller om du eller optikern anser det nödvändigt görs även en  ögonbottenfotografering, vilket innebär att vi tar ett foto på näthinnan och synnerven. Detta ger optikern möjlighet att göra en djupare bedömning av din ögonhälsa. Läs mer om  ögonhälsokontroll >

Synundersökningen

Optikern gör därefter en grundlig undersökning som inleds med att ni går igenom dina behov och eventuell sjukdomshistorik eller medicinering som kan påverka synen. Ni går även igenom dina läsvanor och vilka behov du kan tänkas ha på ditt arbete eller vid fritidsintressen. Du får berätta hur du upplever att du ser idag och hur eventuella befintliga glasögon eller kontaktlinser fungerar.

Därefter görs ett antal undersökningar för att fastställa ögats generella hälsotillstånd samt för att mäta ditt eventuella synfel och för att utesluta vissa ögonsjukdomar. Optikern mäter bland annat ditt när- och avståndsseende och undersöker ögonens rörelse, pupillreflexer, hur ögonen samarbetar m.m. 

Rekommendation av glasögon eller kontaktlinser

Utifrån de behov du har, och resultatet av undersökningen, gör optikern en bedömning av ditt synfel och går igenom vilka alternativ som rekommenderas. Till exempel vilka glas eller kontaktlinser som passar dig bäst.
Vid misstanke om ögonsjukdom remitteras du till ögonläkare för vidare undersökning.

Vad kostar en synundersökning?  

Ord. pris för synundersökning för glasögon samt linsundersökning är 500 kronor. När du gör en synundersökning för linser får du även recept för glasögon. Om du vill göra en synundersökning för kontaktlinser och aldrig tidigare använt linser kostar undersökningen 700 kr.

Synundersökning för barn

I Sverige får legitimerade optiker utfärda recept för glasögon till barn som 8 år eller äldre. Glasögonrecept till barn yngre än 8 år görs av ögonläkare. 

Boka tid för synundersökning

Du bokar enklast din tid online, på smarteyes.se/boka. Det går också bra att boka via telefon eller direkt i butik.

Är du inte folkbokförd i Sverige eller om du inte vill boka via denna webbsida är du välkommen att boka tid för synundersökning direkt hos din butik >.

 

© Smarteyes 2024