Översynthet kallas även hyperopi eller långsynthet, och innebär att man har svårt att se tydligt och skarpt på nära håll. Man kan uppleva problem med att läsa eller skriva, att ögonen känns ansträngda eller att man får huvudvärk efter närarbete. Synfelet är mycket vanligt och korrigeras med glasögon med plusstyrkor. Läs vidare om vad som orsakar översynthet och hur man kan korrigera det.

Varför är man översynt?

I ett öga som inte har några synfel bryts ljuset av hornhinnan och ögats lins till en punkt på näthinnan så att en skarp bild avbildas. Vid översynthet är ögats brytkraft för svagt och ljuset bryts därför bakom näthinnan, vilket resulterar i en oskarp bild. Anledningen kan vara att ögat är för kort eller att hornhinnan är för platt.

 

Översynthet hos barn

Nästan alla barn föds översynta och under den första tiden i livet är synen väldigt begränsad. Men synen utvecklas snabbt och vid 4 års ålder brukar synskärpan vara nästan som hos en vuxen. Översynthet hos barn orsakas nästan alltid av att ögat är för kort, därför brukar synfelet försvinna i takt med att barnet växer och ögat blir större. Barn har många gånger inga problem att kompensera en måttlig översynthet, och kan därför klara sig utan glasögon. Det är dock viktigt att låta undersöka ditt barns ögon om du misstänker översynthet, då det kan vara ansträngande för ögonen om översyntheten är kraftig. En lösning kan då vara att använda glasögon vid läsning eller arbete på nära håll för att låta ögonen vila och ge de bästa förutsättningarna för god synutveckling. 

Översynthet eller ålderssynthet?

Precis som vid översynthet orsakar s.k. ålderssynthet (presbyopi) att man ser dåligt på nära håll. Synproblemet kan upplevas liknande, men orsaken till dem skiljer sig åt. Till skillnad från översynthet orsakas ål derssynthet av att ögats lins blivit mindre elastisk med åren, vilket påverkar dess förmågan att bryta ljuset. Ögat klarar alltså inte av att ackommodera, dvs anpassa synen till olika avstånd, som tidigare. 

Boka tid för en synundersökning

Misstänker du att du är översynt eller upplever att du ser oskarpt rekommenderar vi att du börjar med att boka en tid hos en av våra leg. optiker. Du bokar din tid snabbt och enkelt här på hemsidan.

Optikern kommer göra en grundlig synundersökning där man förutom att mäta din synskärpa och ett eventuellt synfel, även tittar på ögats generella hälsotillstånd. Läs mer om hur en synundersökning hos Smarteyes går till.

 

Läs mer:

Boka tid för synundersökning

Boka tid