Arbetar du framför skärm? 

Då är det extra viktigt att du är medveten om hur skärmarbetet påverkar din syn och vad du kan göra för att förebygga eventuella besvär. Idag arbetar många av oss flera timmar om dagen framför datorskärm, vilket kan vara påfrestande för ögonen. Trötthet, ansträngda ögon, huvudvärk och nackbesvär är vanliga åkommor man kan uppleva efter många timmar framför skärm. Speciellt om man inte har glasögon anpassade för bildskärmsarbete. Ta del av våra tips och lär dig mer om vad du kan göra för att undvika trötta ögon på jobbet. 

Du har rätt till terminalglasögon/arbetsglasögon

Arbetsgivaren är enligt arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS1998:5) skyldig att erbjuda synundersökning samt vid behov glasögon för arbetstagare som arbetar framför skärm mer än en timma om dagen. Arbetsgivaren står för kostnaden för synundersökningen, och skulle undersökningen visa att du behöver glasögon är arbetsgivaren skyldig att bekosta även dessa. Arbetsgivaren skall stå för hela kostnaden av glasen, men kan sätta en maxgräns för hur mycket bågen får kosta. Läs mer om hur Smarteyes kan hjälpa ditt företag med arbetsglasögon för anställda >

Olika typer av arbetsglasögon

Kärt barn har många namn. Bildskärms­glasögon, terminal­glasögon, arbets­glasögon. Det som menas är glasögon du behöver för att kunna utföra ditt arbeta och som är anpassade efter de förutsättningar du har på ditt jobb. Bildskärmsglasögon skiljer sig en del ifrån privata glasögon genom annorlunda styrka och slipning. Arbetar du framför dator är till exempel skärpan i glasögonen anpassad efter avståndet till skärmen. 

Terminal­glasögon

Beroende på ditt synfel och dina behov erbjuder vi olika typer av terminal­/arbetsglasögon. Dels enkelslipade glasögon med terminalglas som är slipade med en och samma styrka över hela glaset. Dels olika progressiva terminalglas som är anpassade för arbete/läsning i olika miljöer. Beroende på arbete och behov finns många olika lösningar, och din optiker kommer hjälpa dig med vilket glas som är bäst lämpat för dig och dina behov. Läs mer om olika terminalglas.

SmartProtect - reducerar det blå ljuset från skärmen

Undvik trötta och irriterade ögon genom att välja till SmartProtect till dina glasögon. Det är en ytbehandling som reducerar det blå ljuset från skärmar, vilket kan bidra till trötta och irriterande ögon. SmartProtect ökar kontrasten, komforten och fokus samt minimerar ögontröttheten. Läs mer om SmartProtect.

Skyddsglasögon

Skyddsglasögon är glasögon som skyddar ögonen i utsatta miljöer, till exempel på byggarbetsplatser. I alla Smarteyes butiker finns ett brett sortiment av skyddsglasögon som slipas efter behov, är CE-märkta och uppfyller de krav som Arbetsmiljöverket och EU ställer.

Företagsavtal för arbetsglasögon

De flesta företag har avtal med en optiker dit arbetstagaren kan vända sig för att göra en synundersökning och beställa glasögon. Har företaget du arbetar på inget avtal med Smarteyes? Tipsa din chef eller personalansvarig om vårt smarta och förmånliga företagsavtal.