Fotokromatiska glasögon


När du handlar glasögon hos oss ingår antireflexbehandling och repskyddsbehandling. Utöver detta kan du addera tillval för att ytterligare anpassa dina glasögon efter dina behov. Fotokromatiska glas är ett smart alternativ till att använda solglasögon. Fotokromatiska glasögon mörknar automatiskt i solljus, för att sen återgå till att vara färglösa när du kommer in igen. Fotokromatiska glas reagerar på UV-ljus och mörknar ju starkare ljuset är.

Vad är fotokromatiska glas?

Fotokromatiska glas är en blandning mellan vanliga glasögon och solglasögon. Glasen går från färglösa till mörka beroende på UV-ljuset/solljuset och mörknar då gradvist beroende på intensiteten i solljuset.

Hur fungerar det?

Det fotokromatiska glaset fungerar så att när UV-ljusets strålar når glaset ändras nyansen av färgen utefter vad dagsljuset kräver. Glaset skiftar från klart till mörkare beroende på hur ljust det är ute. Ju starkare solljus desto mörkare glas. Eftersom glaset reagerar på solljus blir de klara inomhus, och även när du kör bil eftersom bilrutan filtrerar bort UV-ljuset.
På en ljus och molnig dag kan glaset få en mörkare ton och på en molnfri dag med starkt solljus blir de mörka som solglasögon. Det fotokromatiska glaset ger dig en behaglig balans mellan det mörka glaset och ljusintensiteten utomhus. Ju kallare det är, desto snabbare ändras färgen på glaset. Därför blir de fotokromatiska glasen mörkare snabbare på vinterhalvåret än på sommaren. 

För vem passar fotokromatiska glas?

Det fotokromatiska glaset är ett smart alternativ till dig som är på sprången och kan befinna dig i olika ljusförhållanden under dagen eller till dig som helt enkelt vill ha ett och samma par glasögon – oavsett användningsområde eller ljusstyrka. Tekniken bakom glaset ger dig alltså möjligheten att både ha ett par glasögon och ett par solglasögon i en och samma båge då glasen automatiskt mörknar i solljus. 

När du handlar glasögon med fotokromatiskt glas hos oss ingår antireflexbehandling och repskyddsbehandling. De fotokromatiska glasen finns i brun och grå färg. Det bruna glaset gör att kontrasterna ökar och att omgivningen får en varm ton medan det grå glaset inte förändrar nyanserna utan förstärker istället färgerna du ser. Det bruna glaset kan upplevas som ljusare än det gråa men de blir lika mörka när ljuset träffar glaset.

Fotokromatiska glas kostar 1200kr extra hos Smarteyes.

Fler alternativ

Det finns många alternativ för dig som önskar solglasögon i din styrka. Om du ofta befinner dig på sjön eller i skidbacken kan polariserande glas vara ett bra alternativ. Polariserande glas minskar blänk och reflexer från exempelvis snö, vatten och is. Läs mer om polariserande glas.

Boka tid för synundersökning

Boka tid