En livsstil framför skärmar

Idag spenderar vi mycket tid framför skärmar. Läsplattor, mobiltelefoner och datorer utgör en stor del av vår vardag. Det förenklar vår dag men det är viktigt att känna till konsekvenserna av att spendera mycket tid framför skärmar - och vad vi kan göra för att våra ögon och vår kropp fortsatt ska må bra och inte ta skada av vår digitala livsstil.

Det blå ljuset

Vi är vana vid att skydda våra ögon mot det skadliga UV-ljuset genom solglasögon, men många är ovetande om effekterna av de blå ljuset vi idag utsätts mer och mer för. Ljus, även blått ljus, bidrar å ena sidan till vårt välbefinnande genom att exempelvis påverka hormonbalanser och vår sömncykel. Men för mycket blått ljus är skadligt för våra ögon och passerar nästintill ofiltrerat genom ögat till näthinnan. 

Dagens ljuskällor, som lågenergilampor och ljus från skärmar, innehåller en större mängd blått ljus än vanliga glödlampor. I och med vår digitala livsstill utsätts vi för mer blått ljus idag än tidigare. För mycket blått ljus kan bidra till trötta och irriterade ögon och i värsta fall inflammationer och skador på ögats lins och näthinna.

SmartProtect - skyddar mot skärmens blåa ljus

Hur kan du skydda dig från blått ljus från skärmar?

För att undvika trötta och irriterade ögon kan du välja till SmartProtect till dina glasögon. Det är en ytbehandling som reducerar det blå ljuset från skärmar. Detta ökar kontrasten, komforten och fokus samt minimerar ögontröttheten. SmartProtect kostar 500 kr hos Smarteyes.

Låt ögonen vila

I kombination med SmartProtect är det viktigt att komma ihåg att ta regelbundna pauser och låta ögonen vila från skärmen. Ha för vana att ta regelbundna pauser och titta på något långt bort, till exempel ut genom fönstret. Detta får linsen i ögat att slappna av och vila. Kom ihåg att det är bättre att ta korta pauser oftare än längre pauser mer sällan. 

Har du fler frågor om din syn och dina ögon, eller behöver du hjälp att välja rätt glas för dina behov är du välkommen att kontakta någon av våra butiker.