Upplever du det ansträngande att köra bil i mörker? Du är inte ensam. Mörker i kombination med bländande ljuslyktor, mötande bilar och regn försämrar sikten och ställer stora krav på vår syn. Men det finns hjälp att få. Ett första steg är att boka en tid hos en optiker, för att försäkra dig om att ditt eventuella synfel är korrekt korrigerat. 

Så fungerar synen i mörker

Vid sämre ljusförhållanden, som exempelvis vid skymning eller på natten, blir våra pupiller större och släpper in mer ljus till ögat, vilket innebär att ögonen ansträngs mer. På hösten och vinterhalvåret, när dagarna blir kortare och vi anstränger ögonen mer i mörker, känner många därför av problemet i större utsträckning. Mörkerseendet försämras också med ålder, varför man kan uppleva det som ett nytt problem som man kanske tidigare inte haft.

Att ha rätt glasögon, med korrekt styrka och eventuellt anpassade linser, är avgörande för att underlätta för dina ögon. Mörkerseende ställer andra krav på synen jämfört med fullt dagsljus, speciellt när det handlar om bilkörning. Vi behöver inte bara se klart och tydligt, utan även vara uppmärksam på oväntade hinder på vägbanan, mötande bilar samt växla mellan att se på olika avstånd, till exempel mellan instrumentbrädan och vägen. 

Glasögon för bilkörning på natten

För att hjälpa dina ögon hantera olika situationer är glasögon med korrekt styrka det absolut viktigaste. Regelbundna synundersökningar är det bästa och enklaste du kan göra för att hjälpa dina ögon och få ett mer bekvämt seende. Därtill finns anpassade linser och behandlingar som kan hjälpa till ytterligare. En bra antireflexbehandling som minskar reflexer från mötande bilar och ljuslyktor är ett exempel. Kör du mycket bil kan ett anpassat glas för just bilkörning vara ett bra alternativ. SmartDrive är ett kontrasthöjande glas med minskad bländande effekt, anpassat för just bilförare. Börja med att prata med din optiker, som kan råda dig till bästa lösningen för just dig.