BARNGLASÖGON & UNGDOMSGLASÖGON


Nu kan alla barn och unga i åldern 0-19 år med synfel få gratis glasögon av oss på Smarteyes.

Sedan 2012 har vi på Smarteyes gett gratis glasögon till barn mellan 0 och 8 år med synfel. I september 2016 höjde vi åldersgränsen till 19 år. Initiativet kom till eftersom glasögonbidragen som fanns ofta inte räckte till. Många barn och unga med dålig syn fick kämpa för att hänga med i skolan, samtidigt som deras föräldrar kämpade för att få ihop ekonomin. Sammanlagt har vi gett bort över 30 000 par barnglasögon och initiativet har gett oss barn- hjälpsorganisationen Majblommans pris två gånger på tre år.

Höjd åldersgräns

Redan från start arbetade vi även hårt för att regeringen skulle höja åldersgränsen för glasögonbidraget – ett arbete som tillslut gav resultat. Från och med 1 mars 2016 kan alla under 20 år få glasögonbidrag. Tyvärr kommer många familjer ändå få lägga ut pengar för att täcka mellanskillnaden då bidraget inte alltid räcker till. Pengar som kunde gått till de första fotbollsskorna, en ny vinterjacka eller mat för en månad. Detta ställer vi inte upp på.

Välj fritt bland hundratals bågar

Vi anser att barn och ungas syn aldrig får vara en klassfråga. Därför erbjuder vi alla under 20 år med synfel ett par gratis glasögon per år genom att vi står för mellanskillnaden mellan Landstingsbidraget och kostnaden för glasögonen. Och inte bara på ett fåtal bågar – hos oss väljer man bland hundratals bågar. Se våra glasögonbågar för barn >

Låt oss sköta bidragshanteringen

Bidragets storlek och hanteringen av det skiljer sig mellan olika län. I alla utom två län kan man överlåta bidragshanteringen till oss, så sköter vi hela processen. Vi söker och nyttjar då bidraget, sen står vi för mellanskillnaden och man får glasögonen utan att man behöver lägga ut några pengar. I landstingen Sörmland och Region Skåne kan endast privatpersoner söka bidraget. Man får då betala 800 kronor för glasögonen och sen söka bidraget. I slutändan blir kostnaden för glasögonen hos oss 0 kronor. Tillhör man landstingen Sörmland eller Region Skåne ska man ta med ansökningsblanketten till sin Smarteyesbutik så att optikern kan fylla i de korrekta uppgifterna.

Så gör du:

1. Ta med ett giltigt recept till din Smarteyesbutik. Barn under 8 år behöver recept i original från ögonläkare eller ortoptist. Alla över 8 år kan göra synundersökning i butiken för 400 kr. För att få glasögonbidrag krävs en styrkeförändring.

2. Välj bland hundratals bågar som finns i butik. Max ett par glasögon per år och person, ett år mellan varje beställningstillfälle. Om man redan nyttjat glasögonbidraget betalar man 800 kronor för glasögonen (upp till ett värde av 1500 kr).

Det här ingår: båge och enkelslipade glas till ett sammanlagt värde av upp till 1500 kr. Progressiva glas och båge till ett sammanlagt värde av upp till 4000 kr ingår för barn i åldern 0–7 med recept för progressiva glas, samt för 0–19-åringar i landsting med ett bidrag om 1600 kr för progressiva glas.

3. Kom in till närmaste Smarteyesbutik så hjälper vi dig.

Det här ingår inte: synundersökning, progressiva glas*, SmartProtect, polariserande och fotokromatiska glas ingår ej.

Erbjudandet kan inte kombineras med andra rabatter/erbjudanden. 

*Progressiva glas och båge till ett sammanlagt värde av upp till 4000 kronor ingår för barn i åldern 0–7 som har ett recept där det ordinerats progressiva glas, samt för 0–19-åringar i landsting med ett bidrag om 1600 kr för progressiva glas.