Tips för dig som arbetar framför skärm

Vad ska man tänka på när man arbetar mycket framför skärm och hur kan man undvika besvär? Ta del av våra tips för att minska riskerna.

Regelbundna synundersökningar - och kanske datorglasögon

Synen förändras över tid och det enklaste sättet att ta hand om din syn och dina ögon är att låta göra regelbundna synundersökningar. Synen kan förändras utan att man själv märker det och många går i onödan med besvär som huvudvärk och ansträngda ögon. En synundersökning kan visa att du eventuellt behöver datorglasögon, speciellt anpassade efter dina förutsättningar på ditt jobb.

Ta pauser från skärmen

Kom ihåg att ta regelbundna pauser och låta ögonen vila från skärmen. Titta på något långt bort, till exempel ut genom fönstret, detta får linsen i ögat att slappna av och vila. Kom ihåg att det är bättre att ta korta pauser oftare än längre pauser mer sällan. 

Gå igenom synergonomin på ditt jobb 

Se till att du har en bildskärm som inte bländar eller ger reflexer (från exempelvis fönster eller belysning) och använd gardiner eller persienner som du kan dra för om du sitter nära ett fönster.
Avståndet mellan skärmen och dina ögon bör vara 50-80 cm och skärmens övre del bör vara placerad något under ögonhöjd, för att synkomforten ska vara så bra som möjligt. 

Behöver ni en genomgång på er arbetsplats? Ta hjälp av våra synergonomer

Arbetsgivaren ska informera arbetstagaren om hur man bäst arbetar framför bildskärm för att undvika besvär och skador. Genom god synergonomi kommer man långt. Har din arbetsplats ett företagsavtal med oss kan ni boka en av våra synergonomer, som kommer ut till er och går igenom arbetsplatsen tillsammans med er personal. 

Läs mer om vårt förmånliga företagsavtal

Läs mer