LÄSGLASÖGON & TERMINALGLASÖGON

Terminalglasögon, läsglasögon, bildskärmsglasögon, arbetsglasögon… Kärt barn har många namn. Gemensamt är att de syftar på glasögon som används för att se skarpt på ett specifikt avstånd, som framför datorn eller en bok. Det är till exempel vanligt att man vid början av sin ålderssynthet testar läsglasögon från bensinmacken istället för de ofta bättre och mer bekväma progressiva glasögonen.

RUMS- OCH NÄRPROGRESSIVA GLASÖGON

Glasen i traditionella terminalglasögon är slipade för att se på ett exakt avstånd. Men idag är behovet sällan detta, utan du vill kanske skifta fokus mellan datorskärm, mobiltelefon och kollegan mitt emot ditt skrivbord. Då är inte ett par traditionella terminalglasögon flexibla nog. 

Ett bättre alternativ är så kallade rums- och närprogressiva glasögon. På Smarteyes har vi fyra varianter på rums- och närprogressiva glasögon. Rums- och närprogressiva glas ger mer flexibilitet och skärpedjup, med ett större synfält på nära- och mellanavstånd, och är därmed ett bekvämare alternativ till terminalglasögon. Våra fyra rums- och närprogressiva glas heter SmartReader, SmartOffice, SmartRoom och SmartRelax och har ett skärpedjup på mellan 0,4-5 meter. Ditt behov avgör vilket glas som passar bäst. Våra när- och rumsprogressiva glas kostar 3000 kr med Comfortglas och 2000 kr med Standardglas.

DATORGLASÖGON, BILDSKÄRMSGLASÖGON

Datorglasögon/bildskärmsglasögon skiljer sig från glasögon som man köper för privat bruk då de är anpassade efter den styrka du behöver på ett speciellt arbetsavstånd. I lagen (AFS 1998:5) anges att den som arbetar vid bildskärm mer än 1 timme per dag har rätt till synundersökning och vid behov bildskärmsglasögon. Arbetsgivaren ska stå för denna kostnad. Läs mer om vad lagen säger om datorglasögon/bildskärmsglasögon.