Läsglasögon och ålderssynthet

I 40-årsåldern märker många av oss att armarna inte räcker till. Man får svårare att fokusera och se klart på nära håll, samt att skifta fokus mellan seende på långt och nära avstånd. Presbyopi, eller ålderssynthet som det också kallas, drabbar nästan alla och är fullt normalt och enkelt att korrigera, till exempel med läsglasögon.

Varför händer i ögat?

Linsen i ögat hjälper till att bryta ljuset som kommer in i ögat och föra det vidare till näthinnan. Beroende på om du fokuserar på nära eller långt avstånd, anpassas linsen och ändrar form för att du ska få ett skarpt seende på olika avstånd. 

När vi blir äldre blir linsen stelare och förlorar sin elasticitet. När detta händer får vi svårare att fokusera på föremål på nära håll samt att växla fokus mellan långt och nära avstånd.

Läsglasögon kan vara lösningen

Ett par läsglasögon är en enkel lösning på problemet och hjälper dig se klart och tydligt på nära håll. Läsglasögon kan, beroende på ditt synfel, vara slipade med antingen plusstyrkor eller minusstyrkor. 

Behöver man köpa läsglasögon hos optikern?

Färdiga läsglasögon finns idag att köpa på många olika ställen. I mataffären och på bensinstationen kan du köpa enkla läsglasögon i standardstyrkor, till exempel +1, +1,5, +2, vilket förvisso kan fungera bra. Skillnaden när du köper läsglasögon hos din optiker är att du kan beställa receptslipade läsglasögon som är individuellt slipade efter ditt synfel. Många har olika synfel på höger och vänster öga, samt behov för att korrigera astigmatism (s.k. brytningsfel) vilket enbart kan lösas genom receptslipade läsglasögon. Genom att din optiker har säkerställt vilka styrkor du behöver minskar du risken att du överanstränger ögonen med fel styrkor eller okorrigerade fel och kan därmed undvika besvär som huvudvärk och trötta ögon.

Läsglasögon hos Smarteyes

Hos oss hittar du läsglasögon som passar just dig och dina behov. Det finns många olika lösningar för att hjälpa dig med ditt seende på läsavstånd. Vi har ett fint sortiment med färdigslipade läsglasögon som du kan köpa direkt över disk. Detta passar dig som har ett enklare behov av synkorrigering och behöver samma styrkor på båda ögonen, och ett billigare alternativ till receptslipade glasögon. Det är också smidigt att ha som extrapar. Men vi hjälper dig även att beställa individuellt slipade läsglasögon, eller andra glasögon anpassade för läsavstånd (se mer nedan) beroende på vad du har för behov. Kom in och prata med oss så hjälper vi dig.

Alternativ till läsglasögon

Läsglasögon slipas i en styrka, anpassat efter det avstånd du vanligtvis läser på. Det är för många en bekväm och bra lösning. Det finns dock andra alternativ, som kan vara bra om du vill ha större frihet i att kunna läsa och se skarpt även på fler avstånd:

Progressiva glasögon

Progressiva glasögon är en bra lösning för dig som även behöver korrigering för avståndsseende. Med progressiva glasögon ser du klart på både nära och långt avstånd, genom att glaset har olika styrkezoner inbyggt i ett och samma glas. Läs mer om våra progressiva glas.

När- eller rumsprogressiva glas

Med läsglasögon ser du klart på ett bestämt avstånd. Men många gånger behöver du kanske växla mellan olika läsavstånd. Till exempel läser man vanligtvis en bok på ett närmare avstånd än vad du läser på en skärm. I dessa fall kan ett s.k. närprogressivt glas vara en bra lösning. Läs mer om olika typer av när- och rumsprogressiva glas.

Boka tid hos en av våra optiker

Boka tid