Bra syn ger rätt förutsättningar i skolan

Höstterminen närmar sig och många barn och ungdomar ser spänt fram emot skolstarten. Träffa kompisar efter sommarlovet, eller kanske börja i en ny klass och få nya vänner. Det är mycket att tänka på för barnen och som föräldrar vill man såklart ge dem de bästa förutsättningarna för en bra skolstart. Att se bra är kanske en av de viktigaste delarna.

Genom att säkerställa att ditt barn ser bra och har glasögon eller kontaktlinser med rätt styrka vet du att ditt barn kan börja det nya skolåret utan en synnedsättning som påverkar möjligheterna att hänga med.


Kostnadsfria glasögon för barn

Alla barn har rätt att se

Idag har alla barn och unga upp till 19 år rätt till Landstingsbidrag för glasögon. Bidraget skiljer sig från Landsting till Landsting, men är oftast på 800 kr, vilket sällan täcker hela glasögonkostnaden. 
Vi anser att barn och ungas syn aldrig får vara en klassfråga. Därför står vi för mellanskillnaden mellan Landstingsbidraget och kostnaden för glasögonen upp till ett värde av 1500 kr. Och det gäller inte enbart ett fåtal bågar – hos oss väljer ni fritt bland hundratals bågar.

Läs mer om gratis glasögon till barn här >


Höstens nya kollektioner för barn och unga


Glasögon till barn och unga - Smarteyes

Bågar för både läsning och lek

Vi vet hur viktigt det är att barnen tycker om sina glasögon. Bågarna ska vara fina, i modern design och precis som vi vuxna vill de ha olika stilar att välja bland. Men det är minst lika viktigt att de är bekväma att bära och att de sitter bra – både under lektioner och under fartfulla lekar på rasterna. Dålig syn ska inte vara ett hinder för vare sig skolgång eller för bus och lek med kompisar. Allt detta har våra designers tagit fasta på och skapat en kollektion barn- och ungdomsglasögon för både de yngre skolbarnen och de lite äldre tonåringarna. 

Modeller som barnen gillar

Höstens nya glasögonkollektion för barn och unga bjuder på sobra, moderna färger och där skandinaviska design är ett ledord. Modellerna är klassiska och stilrena och färgskalan går i naturliga toner från beige, grått och svart. Vill du som förälder matcha glasögon med ditt barn, finns även flera modeller även i vuxenstorlek. 

Barnglasogon Smarteyes

Se hela kollektionen för barn och unga:Hur vet jag om mitt barn behöver glasögon?

Det är viktigt att tidigt upptäcka om barnet ser dåligt, för att förhindra att synproblemen påverkar skolgången, orsakar huvudvärk och förhindrar utvecklingen hos barnet. Men hur vet man om ens barn ser dåligt? Det enklaste och bästa sättet att ta reda på om ditt barn har en synnedsättning är att låta göra en synundersökning. Det finns dock några tecken som kan vara bra att vara uppmärksam på, som kan tyda på att ditt barn ser dåligt.

Glasögon för barn - Smarteyes

Tecken på att ditt barn eventuellt ser dåligt:

  • Barnet väljer ofta att sitta väldigt nära tv:n eller håller boken/surfplattan nära ansiktet vid läsning
  • Barnet blundar med ena ögat eller lägger huvudet på sned vid läsning eller närarbete
  • Barnet har svårt att koncentrera sig och sitta still vid arbete på nära håll
  • Barnet kisar - antingen vid läsning/arbete på nära håll eller vid seende på långt håll
  • Barnet klagar på huvudvärk
  • Barnet gnuggar sig ofta i ögonen eller grimaserar
  • Omställningssvårighet efter arbete på nära håll. Dvs barnet får svårt att fokusera på avstånd efter att ha koncentrerat sig på när håll, till exempel vid läsning eller lek vid surfplatta.

Misstänker du att ditt barn ser dåligt rekommenderar vi att du bokar tid för en synundersökning. Är ditt barn över 8 år bokar du en tid hos en av våra optiker. Är ditt barn under 8 år vänder du dig istället till en ögonläkare för undersökning.Synundersökning för barn

Våra optiker är vana att undersöka barn och anpassar undersökningen efter barnets förutsättningar och personlighet, så att det känns tryggt och lugnt för alla. Du som förälder får självklart vara med under undersökningen. 
Under synundersökningen görs alla nödvändiga moment för att säkerställa att barnets ögon fungerar väl och för att ta reda på vilket eventuellt synfel som kan behöva korrigeras. Efter undersökningen hjälper vi er att välja ut glasögon som sitter bra, och som ditt barn kommer vilja bära med stolthet. Se utbud av barn- och ungdomsglasögon här > 

Om ditt barn är yngre än 8 år gör en ögonläkare synundersökningen och förskriver ett recept som ni tar med till oss för beställning av glasögonen.

Boka tid

Synundersökning